Συμβουλές καθαρισμού χαλιών

Συμβουλές:

Από τη στιγμή που γίνεστε κάτοχος ενός μάλλινου χαλιού, (χειροποίητου ή μηχανής) είναι καλό να μάθετε πως να το συντηρείτε.

Τα χειροποίητα χαλιά είναι ανθεκτικά. Στα χειροποίητα κάθε κλωστή μαλλιού είναι ξεχωριστά δεμένη γύρω από το στημόνι κάνοντάς το πιο ανθεκτικό με την πάροδο του χρόνου.

Αν το χαλί καθαριστεί, συντηρηθεί, και αποθηκευτεί σωστά θα κληροδοτείται από γενιά σε γενιά σαν οικογενειακό κειμήλιο χωρίς να χάσει την λάμψη του, την υφή του και προπαντός την αξεπέραστη σε εμφάνιση ποιότητά του.

Χρήση της ηλεκτρικής σκούπας στο χαλί σας: ΝΑΙ

Συχνότητα του σκουπίσματος: Εξαρτάται από τη χρήση του χαλιού. Όσο πυκνότερο είναι το χαλί σας, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται. Ένα σκούπισμα (με ηλεκτρική) την εβδομάδα απομακρύνει τις σκόνες που μένουν από την καθημερινή χρήση του χαλιού. Θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά του χαλιού σας.

Τίναγμα χαλιών: Αυτό μπορεί να γίνει 1-2 φορές το χρόνο, χωρίς να είναι απαραίτητο. Αν το χαλί σκουπίζεται καλά και συχνά με ηλεκτρική σκούπα ώστε να μην φτάσει η σκόνη στη βάση του χαλιού, τότε το τίναγμα δε χρειάζεται. Συμβουλεύουμε να μην τινάζετε καθόλου εκείνα τα χαλιά εισαγωγής, που είναι αραιά σε κόμβους.

Στα χαλιά από μετάξι –που είναι περισσότερο ευαίσθητα- είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε βούρτσα ξεσκονίσματος αντί ηλεκτρική σκούπα. Τα χρώματα του χαλιού τα διατηρείτε ζωντανά με ένα “πέρασμα” πανιού ή μαλακής βούρτσας με νερό και ξύδι..
.

Τρόποι αντιμετώπισης συγκεκριμένων λεκέδων

Βεβαιωθείτε αν το χαλί σας είναι ανεξίτηλο   μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού σας. Αν το πανί χρωματιστεί, απευθυνθείτε σε μας ή σε κάποιο άλλο ειδικό ταπητοκαθαριστήριο.

Αν το πανί δε χρωματιστεί, αρχίστε να καθαρίζετε με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο του και προς τη φορά του πέλους του χαλιού. Κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να τη διαδέχεται παντού που θα απορροφά την υγρασία από το λεκέ. Μη μουσκεύετε πολύ την περιοχή του λεκέ.
Στο τέλος στεγνώστε επιτόπια με το πιστολάκι μαλλιών. Η παρακάτω σύνθεση χρησιμοποιείται ανάλογα με το είδος του λεκέ. Θυμηθείτε την αλληλοδιαδοχή εφαρμογή διαλύματος –απορροφητικό πανί για την υγρασία. Διάλυμα άσπρου ξυδιού : Σε τρία μέρη χλιαρού νερού προσθέστε ένα μέρος άσπρο ξύδι. Αυξήστε τη δόση άσπρου ξυδιού δηλαδή  3 νερό/2 ξύδι αν το χαλί σας είναι αρκετά λερωμένο.
Τα κρόσσια

Απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε χλωρίνης για τον καθαρισμό της λεύκανσης στα κρόσσια των χαλιών σας.

Τα κρόσσια του χαλιού σας είναι το πιο τρωτό μέρος του. Αν καταστραφούν τα κρόσσια απειλούνται όλο το χαλί σας. Γι’ αυτό προσέξτε τα κρόσσια του πολύτιμου χειροποίητου χαλιού σας. Αν παρατηρήσετε κάποιο χαλάρωμα, συμβουλευτείτε μας ή βρείτε κάποιο ειδικό για επισκευές κροσσών.

Το πλύσιμο στα κρόσσια γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το μέρος του χαλιού με τη βοήθεια απορρυπαντικού μαζί με το βουρτσάκι μαλακό. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για το τρίψιμο στις γιακάδες των πουκαμίσων.

Τέλος αν το χαλί σας χρειάζεται οπωσδήποτε αφαίρεση ή αντικατάσταση στα κρόσσια ή το ρέλι εμείς είμαστε υπεύθυνοι να αντικαταστήσουμε τα κρόσσια ή τα ρέλια του, από (ζημιές από σκισίματα, τρύπες, αλλοιώσεις κτλ) ή επαναφέροντας, όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ακολουθεί λίστα με τους πιο χαρακτηριστικούς λεκέδες και τρόπους καθαρισμού τους.


Αλκοόλ: Απορροφητικό πανί. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Αίμα: Απορροφητικό πανί. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού. Αν περάσει αρκετή ώρα, οξυζενέ αλλά όχι έντονα.

Μαστίχα: Ξύστε με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού ή λίγο λάδι φαγητού και μετά διαλύτη.

Σοκολάτα: Ξύστε με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Καφές: Απορροφητικό πανί. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Αυγό: Ξύστε με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Λίπη: Ξύστε με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Φρούτο: Ξύστε με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Κόλλα: Ξύστε με μαχαίρι. Οινόπνευμα άσπρο ή λίγο διαλύτη.

Σάλτσα: Πάρτε την με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Παγωτό: Πάρτε την με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Γάλα: Απορροφητικό πανί. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Λάδια-πετρέλαιο: Απορροφητικό πανί. Καθαρή βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου ή διαλύτη.

Μπογιές: Πάρτε την με μαχαίρι. Υγρό στεγνοκαθαριστηρίου.

Αναψυκτικά: Απορροφητικό πανί. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Εμετός: Πάρτε την με μαχαίρι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού.

Πίσσα: Λάδι φαγητού ή πετρέλαιο και μετά διαλύτη και στυπόχαρτο.

Κερί: Σιδέρωμα με στυπόχαρτο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μανό: Λίγο ασετόν. Προσοχή στα χρώματα του χαλιού.

Μελάνι: Καθαρό οινόπνευμα και στυπόχαρτο ή μούλιασμα σε γάλα.

Σκουριά: Λίγες σταγόνες λεμόνι και αλάτι στον ήλιο αρκετή ώρα. Μετά ξέπλυμα με νερό.